AhLaN WasaHlaN

AzharY WebloG

online

00:00:00

~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~
tempat jurnalis
berkumpul
Jemput lerr komen
Laman Top Malaysia dan Undi laman ini !!!
.
.
Qahafi's juRnaL komen
naMa@nick

email@web

caTit(senyuman)

PermainaN SilanG
PermainaN SilanG
Jemput Lerrr Main.. saja Jer untuk syok-syok

.

JuRNaL LepaS

Sunday, September 07, 2003

[CATATAN 38]

[Juha 48] ☼☼☼ Aku takut ia akan sujud


Suatu hari Juha bermusafir ke salah sebuah negeri... sesampainya di sana dia menginap di sebuah rumah tumpangan... pada esok harinya dia memberitahu kepada tuan punya rumah tumpangan tersebut, "Wahai saudara! Sepanjang malam aku mendengar ada bunyi sesuatu di atas bumbung bilik yang aku tidur itu, bolehkah engkau memanggil tukang rumah yang mahir untuk melihat apa yang tidak kena di atas bumbung itu".

Kata tuan punya rumah tersebut, "Wahai tuan! rumah ini kuat dan tidak akan runtuh, dan apa yang engkau dengar semalam itu hanyalah suara bumbung itu yang bertasbih mengucap syukur kepada Allah".

Jawab Juha, "Betul kata engkau itu, tetapi apa yang aku takutkan ialah apabila ia betul² bersyukur kepada Allah maka ia akan sujud ke atasku tanpa memberi isyarat".

[Juha 49] ☼☼☼ Syukurlah aku tidak memakai kasut baruku

Ketika Juha sedang berkebun, tiba² dia terpijak duri yang tersangat tajam dan dia berasa teramat sakit sekali... kemudian dia pun membasuh kakinya dengan air sejuk dan mengelapnya lalu dia berkata, "Alhamdulillah.. nasib baik aku tidak memakai kasutku yang baru aku beli semalam".